duminică, 28 octombrie 2007

nu ca m-ar fi incantat cu adevarat vreodata, dar este , fara indoiala un tablou cu taine si simboluri, ca tot ceea ce a iesit din creierul si mana lui da Vinci...
acum iata ce s-a mai descoperit:
(adevarul )
Celebra Gioconda a lui Leonardo da Vinci avea gene si sprancene, o cuvertura pe genunchi si "un suras mai pronuntat decat are in prezent", afirma un cercetator care a inventat o camera foto revolutionara, capabila sa ofere detalii cu o precizie care nu s-a mai atins niciodata.


Este vorba de Pascal Cotte, un inginer parizian care a facut parte dintr-o echipa de cercetatori ce a primit permisiunea sa studieze tabloul in urma cu trei ani. El a facut dezvaluirile recent, la San Francisco, la incheierea unei expozitii.

Cu ajutorul unei camere foto unica in lume, inginerul Pascal Cotte a putut analiza detalii uimitoare ale capodoperei lui da Vinci. A reusit sa obtina o "inalta definitie, de 240 milioane de pixeli", dupa cum a explicat el insusi. Camera permite "descompunerea spectrului de lumina la trei niveluri de adancime a stratului pictural, de la ultraviolete la infrarosii", a subliniat Cotte.

Astfel, s-a putut descoperi ca personajul avea gene si sprancene, al caror pigment s-a estompat probabil din cauza imbatranirii uleiului, spune inventatorul. Cercetatorul a pus in evidenta indeosebi "urmele genelor de jos". Tanara pic­tata avea "un suras" mai pronuntat, intr-o etapa ante­­rioara, ro­chia ei avea dan­­tela alba pe margine, la baza gatului, si se sprijinea pe ceva.

O descoperire inedita


Camera foto revolu­tio­­nara a permis cerceta­to­rilor sa afle "cele 24 secrete ale Giocondei", detalii care nu erau complet necunoscute istoricilor de arta, insa nu le-au putut evidentia cu atata precizie. Pascal Cotte spune insa ca a facut si o descoperire absoluta, respectiv "motivul pozitiei indoite a incheieturii de la mana dreapta a tinerei pictate".

Inventatorul spune ca Mona Lisa avea o cuvertura pe genunchi, revelata dato­rita unei analize virtuale a pigmentilor. Portretul plin de mister si secrete a fost zugravit pe un suport de lemn de plop, cu dimensiunile de 77 pe 53 centimetri. Tabloul original avea dimensiuni mai mari, fiind incadrat la stanga si la dreapta de doua coloane care ulterior au fost taiate.

Grupul de cercetatori "Lumière Technology" lucreaza actual­mente asupra unei alte pan­ze semnate de Leonardo da Vinci. Este vorba despre "Doamna cu hermina", de la Cracovia. La 12 noiembrie a.c. vor fi dezvaluite si rezultatele acestui studiu.

Niciun comentariu: