luni, 28 aprilie 2008

expozitie-Kiryat Haim







Deschiderea festiva a expoziţiei celor douăzeci şi sapte de artişti plastici israelieni, originari din România va avea loc sâmbătă, 3 mai 2008, la orele 18.30, la Auditorium "Eshkol Pais" din Kiryat Haim.
Expoziţia se va bucura de participanţi onorabili din conducerea organizaţiei A.M.I.R. şi va fi urmată de un bogat program artistic. Vor fi acordate cu acest prilej diplome de excelenţă câtorva personalităţi ajunse la vârsta senectuţii, care au strâns în decenii de slujire a artelor plastice un bogat şi nepreţuit bagaj.
Oaspete de onoare : Ambasadorul Romaniei in Israel, excelenta sa dl Eduard Iosiper

Un comentariu:

deedee spunea...

Sâmbătă seara, la Auditorium "Eshkol Pais" din Kiryat Haim, aliaua românească a avut parte de un adevărat regal de artă dăruit invitaţilor cu generozitate de organizatorii inimoşi şi neobosiţi de la Cercul Cultural "Agnon". Într-un cadru deosebit de festiv a avut loc vernisajul expoziţiei anuale a Cercului Cultural, organizate anul acesta sub auspicii deosebite şi dedicate în mod firesc sărbătoririi a 60 de ani de existenţă a Statului Israel.
Expoziţia este oferită iubitorilor de artă prin grija şi priceperea D.nei Zina Bercovici şi reuneşte măiestria a 27 de artişti israelieni de origine română. Am putut admira lucrări de o deosebită sensibilitate şi valoare, asociate dezinvolt şi inspirat, lucrări pirogravate, uleiuri pe pânză, creaţii moderne, neconvenţionale, lucrări în sticlă, grafică şi chiar fotografii. Asocirerea insolită a stilurilor este însoţită de cea a numelor şi fructificată cu rigoare profesionistă şi nedisimulată speranţă în reacţia privitorilor. Pornind de la genericul expoziţiei, lucrările plastice servesc semnificaţiei acestuia, trimiţând atât spre simbolurile eterne ale iudaismului dar şi spre cele ale sionismului. Expoziţia ne încântă cu un mesaj plin de speranţă, asociază expresia generică a omului şi, prin extensie, a umanităţii cu cea a divinităţii supreme care ne binecuvântează protector. Găsim reunite opere care sunt expresia iubirii de ţară şi de neam, lucrări inspirate care poartă semnaturile lui Moshe Abramovici, Zina Bercovici, Marius Braunstein, Miriam Cojocaru, Shlomo David, Nicoleta Faibis, Efraim Glazer, Ghizi Goldstein, Sheli Grisaru, Monia Gutman, Clara Herscovici, Raimond Kahana, Orly Kopler, Sima Levin, Ada Limor, Eduard Mates, Eva Nahmia, Shoshana Neuman, Lucia Orenstein, Bruno Pascal, Teodor Răileanu, Barbara Robinson, Peter Rosingher, Petruţa Roşu, Ghido Schertzer, Mordehai Schwartz şi Emma Tofler.
Un foarte util instrument pentru parcurgerea expozitiei il constituie catalogul acesteia, executat cu deosebit profesionalism şi care a fost oferit vizitatorilor de către organizatori.
După cum muzica tălmăceşte în limbaj universal bucuriile, speranţele şi elanurile vieţii, într-un sincretism salutar, vernisajul expozitiei a fost urmat de un program festiv moderat de scriitorul Shlomo David, deschis de un grupaj de piese interpretate de Orchestra de Tineret din Kiryat Haim, condusă de Roni Kessler. Au urmat , cu acompaniament la orgă, piese din folclorul evreiesc, romanţe şi chiar o adaptare a "Ciocârliei".
Oaspetele de onoare al evenimentului a fost însă Ambasadorul României în Israel, Excelenţa sa Dl. Eduard Iosiper, însoţit de soţie, D.na Tatiana Iosiper, prezenţe calde şi deosebite, întodeauna aproape de aliaua românească. Discursul Excelenţei sale a fost emoţionant, publicul din sala devenita neîncăpătoare aplaudând cu darnicie.
Din România ne-a onorat cu prezenţa preşedintele Comunităţii Evreilor din Bucureşti, prof. Osy Lazăr, care a întregit puntea de legătură cu ţara în care mulţi dintre noi ne-am născut. Domnia sa a amintit celor prezenţi de steagul Israelului care flutură deasupra Templului Coral din Bucureşti şi a urat viaţă veşnica Statului Israel.
Ne-am bucurat de prezenţa primarului din Kiryat Bialik, Dl. Wertheim, de asemenea de participarea ca oaspeţi de onoare a domnilor Moshe Nagor – vicepreşedinte A.M.I.R. Israel, Arie Rubinovici – reprezentant pentru "Eshkol Pais" din Kiryat Haim,Shmuel Rainish – preşedinte H.O.R Haifa, şi a binecunoscutei pictoriţe Liana Saxone-Horody. S-au înmânat diplome de onoare unor artişti ajunşi la senectute, pentru întreaga lor creaţie: Hedwiga Brener, Shoshana Neuman şi Efraim Glazer.
La sfârşitul festivităţii sala a intonat cu emoţie şi speranţă Hatikva.
Cu aceeaşi speranţă şi bucurie, Cercul Cultural "Agnon" urează tuturor Hag Sameah şi viaţă veşnică Statului Israel !